Kolme erikokoista älypuhelinta ja tabletti asetettuna pöydälle tietokoneen näytön ja näppäimistön viereen

Monialustaohjelmistojen integraatiotestaus

Monialustaohjelmistojen kuten verkkopalveluiden integraatiotestaus (Integration Testing) testing) on tärkeä osa nykyaikaisten sovellusten kehitystä, koska se varmistaa, että eri palvelut ja niiden osat toimivat yhdessä suunnitellulla tavalla. Tämän testauksen tarkoituksena on havaita ongelmia, jotka tulevat esille, kun erilliset järjestelmät tai palvelut keskustelevat keskenään.

Yksittäisten palvelun osien eli yksiköiden toimivuus itsenäisesti todetaan yksikkötestauksessa (Unit Testing), mutta toimivuus muiden yksiköiden kanssa varmistuu integraatiovaiheessa. Integraatiotestauksessa pyritään löytämään virhetilanteet heti ensimmäisissä integraatiossa kun ohjelmiston tai palvelun osia liitetään yhteen. Näin vältytään siltä, että lopputestausvaiheessa löytyisi perustavanlaatuisia virheitä. Myös integraatiotestauksessa reagointi virheisiin on nopeampaa ja näin ohjelmisto tai palvelu voidaan korjata nopeasti.

”Monialustaohjelmistolla tarkoitetaan ohjelmistoa, joka voi toimia usealla eri alustalla esimerkiksi puhelimella, tabletilla tai tietokoneella.”

Monialustaohjelmistojen integraatiotestauksen osa-alueet:

  • Rajapinnat (API)
    Rajapintojen (API) yhteensopivuus sekä toimivuus varmistetaan, että ne vastaanottavat ja lähettävät oikeanlaista dataa rakenteellisesti ja datan suhteen oikeassa muodossa.

  • Tietoturva (security)
    Tietoturvan kriittisyys korostuu kyberturvallisuus (Cyber Security) ja tietosuoja (GDPR) standardien sekä vaatimusten kautta. Testauksessa varmistetaan, että tietoturvakäytännöt, kuten autentikointi ja datan salaus, toimivat oikein ympäristöissä, joissa eri palvelut kommunikoivat toistensa kanssa.

  • Virheiden käsittely (error handling)
    Testataan, että järjestelmä käsittelee virhetilanteet asianmukaisesti. Tämä käsittää virhekoodien ja virheviestien oikeellisuuden sekä virhetilanteiden hallinnan (Error Handling) ns. hallitun virhetilanteen.

  • Suorituskyky ja skaalautuvuus (performance & scalability)
    Suuremmissa monialustaohjelmistoissa varmistetaan, että palvelut pystyvät käsittelemään annetun kuormituksen ilman suorituskyvyn (Performance) heikkenemistä ja myös niiden skaalautuvuuden (Scalable) tarpeen mukaan.

  • Yhteensopivuus (compatibility)
    Monialustaohjelmistojen integraatiossa testataan myös, että eri palvelut ovat yhteensopivia (Compatibility) eri alustojen, laitteiden ja selainten kanssa. Testauksessa siis pitää huomioida palveluiden tuki ja toimivuus kuten PC, Tablet ja Mobile alustoilla.

Monialustaohjelmiston haasteet vaihtelevat ohjelmiston koon mukaan. Haasteet on syytä tiedostaa ennen testausvaiheen käyttöönottoa yrityksessä. Testauksen eri vaiheiden, kuten integraatiotestauksen, on tarkoitus parantaa laatua ja ennen kaikkea nopeuttaa yrityksen testausta.

Pienempienkin ohjelmistojen tai palveluiden kohdalla, mikäli integraatiotestaus tehdään väärin niin se alkaa kuormittamaan tuotteen kehitysaikaa ja myös testauksen parissa työskenteleviä henkilöitä. Näin integraatiotestaus tulee tehtyä osana laadunvarmistusta, mutta se ei palvele sillä tavalla kuin se olisi mahdollista.

Alla on listattuna muutamia hyviä esimerkkejä, että minkälaisia haasteita ohjelmiston tai palvelun integraatiotestaus yleisesti saattaa tuoda. Pitää kuitenkin muistaa, että ohjelmistoja ja palveluja on erikokoisia ja erilaisia. Näistä jokainen tuo oman haasteensa testauksessa ja sen automatisoinnissa.

Ohjelmistot ja palvelut voivat olla todella suuria ja kokonaisuuden ymmärtäminen varsinkin toimivuuden ja laadun näkökulmasta vaatii laajaa tietotaitoa. Laadunvarmistukselle on tästä syystä on valittuna testaukselle erikoistuneet henkilöt.

Monialustaohjelmistojen integraatiotestauksen haasteita:

Integraatiotestauksessa kannattaa pyrkiä yksinkertaisuuteen ja välttää liian suuria integraatioita. Eripalveluiden rajapintojen muutokset (API) aiheuttavat virhetilanteita ja niiden korjaaminen ei välttämättä ole suuri työ, mutta ongelman löytäminen voi viedä aikaa.

Monialustaohjelmistojen testauksessa suositaan todella vahvasti automatisointia. Haasteellisuutta tuo myös automatisoinnin (Test Automation) kautta tulevien työkalujen integrointi osaksi tuotteen laadunvarmistusta, mutta samalla tämä tuo monia mahdollisuuksia varmistua siitä, että palvelu toimii moitteettomasti ja integraatiotestausvaihe voidaan ajaa pienienkin muutoksien kohdalla.

Tehokas ja jatkuva integrointitestaus (CI, Continuous Integration) on avainasemassa, kun varmistetaan, että eri palvelut toimivat yhteen sujuvasti ja luotettavasti. Tällaisen jatkuvan integrointi testausjärjestelmän ja toimintamallin jalkauttaminen yritykseen vaatii syvää ymmärrystä mahdollisuuksista ja haasteista, mutta oikeanlaisesti toteutettuna tuo todella suuren hyödyn ja laajan näkyvyyden yrityksessä testaukseen. 

Wirva Solutions
monialustaohjelmistojen integrointitestauksessa

Wirva Solutions auttaa yrityksiä myös monialustaohjelmistojen integraatiotestauksessa.

Olemme yrityksien apuna suunnittelemassa, rakentamassa sekä toteuttamassa testausta ja testausautomaatiota. Hyödynnämme räätälöidysti eri pilvipalveluita ja testausautomaatioon käytettäviä työkaluja.

Mikäli yrityksellänne on tarpeita monialustaohjelmistojen tai palveluiden parissa ja etsitte testaukselle erikoistunutta kumppania niin otathan yhteyttä. Me autamme mielellämme.