Sulautettujen järjestelmien integraatiotestaus
Sulautettujen järjestelmien integraatiotestaus (Integration Testing) on ohjelmistotestauksen menetelmä, jossa yksittäisten elektroniikan tai ohjelmiston osien toimintaa testataan yhdessä muiden osien kanssa. Tämän testauksen tavoitteena on varmistaa, että eri moduulit tai tuotteen osat toimivat suunnitellusti keskenään.
Integraatiotestauksessa pyritään tunnistamaan sulautettujen laitteiden rajapintojen (API) ja vuorovaikutusten aiheuttamat ongelmat eri elektroniikka- tai ohjelmistomoduulien välillä. Nämä saattavat jäädä huomaamatta yksikkötestauksessa, jossa tarkastellaan vain yksittäisten komponenttien toimintaa.
”Sulautetulla järjestelmällä tarkoitetaan elektronista laitetta, johon ohjelmoidaan ohjelmisto FPGA, C tai C++ ohjelmointikielellä. Sulautetussa järjestelmässä on RTOS, se toimii reaaliaikaisesti eli suorittaa toimintoja tietyissä aikarajoissa.”
Sulautettujen järjestelmien integraatiotestaus
Integraatiotestauksella varmistetaan, että järjestelmän eri osat toimivat yhteen suunnitellulla tavalla, ja se sisältää usein laitteisto- ja ohjelmistokomponenttien testauksen yhdessä.
Sulautettujen järjestelmien integraatiotestaus on erityisen kriittinen prosessi. Sulautetut järjestelmät ovat usein keskeisiä teollisuuden ja kuluttajatuotteiden toiminnoissa, ja niiden on toimittava luotettavasti ja tehokkaasti tietyissä ympäristöissä.
Sulautetuille järjestelmille on tuotekohtaiset turvallisuus standardit ja vaatimukset, kuten toiminnallinen turvallisuus (Functional Safety), kyberturvallisuus (Cyber Security) ja tuotestandardit (Product Standards) sekä tuotevaatimukset (Product Requirements), joita tuotteen pitää noudattaa. Standardit ja vaatimukset myös määrittelevät miten testaus pitää tehdä, jotta voidaan varmistua, että laite täyttää sille asetetut tietyt kriteerit.
Sulautettujen järjestelmien integraatiotestauksen osa-alueita:
- Laitteiston ja ohjelmiston integraatio (integration)
Sulautetuissa järjestelmissä laitteisto ja ohjelmisto ovat tiiviisti integroituja. Testauksen aikana tulee tarkistaa, että ohjelmisto kommunikoi oikein laitteiston kanssa, eikä mene vikatilaan. - Reaaliaikaisuus (RTOS)
Monet sulautetut järjestelmät toimivat reaaliaikaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että integrointitestauksen on kyettävä varmistamaan, että järjestelmä pystyy suorittamaan tehtäviään määritellyssä ajassa ja reagoimaan ulkoisiin tapahtumiin aikakriittisesti. - Jatkuva Integraatio (continuous integration)
Sulautettujen järjestelmien apuna nykypäivänä on DevOps prosessi, joka määrittelee jatkuvan integroinnin jokaisen tuotteen muutoksen kohdalla. Pilvipalvelua hyödyntämällä mahdollistetaan reaaliaikainen testaus ja raportointi projektille, tuotteen suunnittelijalle sekä testaajalle. - Testilaitteistot ja kommunikaatio (testing devices & fieldbus)
Sulautettujen järjestelmien testaus vaatii yleisesti erilaisia kommunikaatioita, antureita, toimilaitteita ja muita laitteisto-osia. Testaaminen voi vaatia, jopa erityistä laitteistoa tai simulaatiojärjestelmää, joka tekee prosessista entistä monimutkaisemman.
Sulautettujen järjestelmien integraatiotestauksen haasteita:
Monimutkaisuus
Sulautetut järjestelmät koostuvat laitteisto- ja ohjelmistokomponenteista. Tämä tekee testaamisesta haastavaa, koska ongelmat voivat johtua joko laitteistosta, ohjelmistosta tai niiden yhteisvaikutuksesta.
Reaaliaikavaatimukset
Sulautetuilla järjestelmillä on tiukat reaaliaikavaatimukset, mikä tarkoittaa, että testauksen on varmistettava, että järjestelmä reagoi tapahtumiin reaaliajassa. Reaaliaikakäyttäytymisen testaus on haastavaa ja vaatii erityisiä työkaluja, mittalaitteistoja ja testausmenetelmiä.
Kuka tekee integraatiotestauksen?
Sulautettujen järjestelmien integraatiotestaus on yrityksen tuotteesta, testauksen strategiasta ja toimintamallista riippuen joko manuaalista tai automaattista.
Manuaalisesti tehtävä integraatiotestaus tarkoittaa sitä, että testausta ei tehdä kovin usein ja integrointi on monimutkaista eikä tästä syystä automatisoitavissa kovin helposti.
Automatisoidussa integraatiotestauksessa sulautetut järjestelmät ovat yksinkertaisempia, moduuleita tai pieniä järjestelmiä. Sulautetun järjestelmän integraatiotestauksen automatisointi mahdollistaa yksittäistenkin ohjelmistomuutoksien toimivuuden varmistamisen.
Yksinkertaistenkin sulautettujen järjestelmien integraatiotestauksen automatisointi vaatii laajaa ymmärrystä eri teknologioista. Tästä syystä testaukselle ja testausautomaatiolle on erilliset vastuuhenkilöt.
Wirva Solutions
sulautettujen järjestelmien integraatiotestauksessa
Wirva Solutions auttaa yrityksiä myös sulautettujen järjestelmien integraatiotestauksessa.
Pystymme auttamaan erilaisissa testaustarpeissa, oli sitten kyse pienemmistä tai suuremmista sulautetuista moduuleista, laitteista tai järjestelmistä. Pystymme auttamaan myös autoteollisuuden, sähkönjakeluverkon ja prosessipuolen sulautettujen laitteiden testauksessa sekä pilvipalveluiden hyödyntämisessä.
Mikäli yrityksellänne on tarpeita sulautettujen järjestelmien parissa ja etsitte testaukselle vahvaa osaamista sekä kumppania niin otathan yhteyttä. Me autamme mielellämme.